maanantai 25. huhtikuuta 2016

Tää on "hallussa"


"Hallussa" koiralla pitää olla hyvä ja looginen olo, niin se pysyy siellä mielellään.

Paimennus menee joskus tokoiluksi. Koiralta vaaditaan kaavamaisia suorituksia, hakukaaren mallin ja muodon ja tasapainopisteen kuvitellaan olevan sellainen kun kirjaan on piirretty. Unohdetaan katsoa lampaita, unohdetaan mikä on loogisinta tilanteen kannalta. Unohdetaan auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa. Koiraa pysäytetään ja vaaditaan maahan silloinkin kun se sotii koiran luontaista viettiä ja luontaista älyä vastaan. Koira on kuitenkin usein se tiimin älykkäin jäsen. Se tekee työtään satojen vuosien perimällä, sen vaistoissa ja vieteissä on järkeä. Mitä paremmin ohjaaja ymmärtää tuota järkeä, sitä nopeammin saa koiralta luottamuksen. Se tekee työnsä nöyryydellä ja ohjaukseen luottaen silloin kun se kokee ihmisen ohjauksen järkeväksi.

Kaikki "sen pitää tämä tehdä kun mä sanon niin" -ajattelu ei yleensä kanna pitkälle. Koiralle pitää toki opettaa myös viettejä murtava totteleminen. Sen tulee totella myös, vaikka ohjaus tuntuisi siitä epäloogiselta ja vaikka sen vietti sanoisi mitä. Mutta jos harjoittelu on suurimmaksi osaksi epäloogisten periaatteiden paukuttamista koiran päähän, niin homma ei etene. Koiran pitää nähdä ohjaajansa muutenkin kuin nalkuttavana esteenä itsensä ja lampaiden välissä. Luotto koiraan ja sen toiminnan (vietin) ymmärtäminen ja arvostaminen tekee paimennuksesta tiimityötä. Kun tähän lisätään paimennettavien eläinten lajityypillisen käytöksen ymmärtäminen, arvostus ja taito lukea niitä, alkaa edistystä tapahtua. Koira luottaa ohjaajansa ohjaukseen silloin myös niissä tilanteissa, kun toiminta ei sen mielestä ole kovin "järkevää". On eri asia nuijia koira "haltuun" kun saada se luottamaan omaan ohjaukseen.

Paimennus "harrastuksena" ja kilpailulajina on monen liikkuvan osan hallitsemista. Lampaiden hyvinvoinnista harjoituksissa huolehditaan ja harjoitukset suunnitellaan niin, että eläimille ei tule stressioireita (säntäilyä ja erkaantumista laumasta, paikalleen jumittamista yms.), mutta myös koiran hyvinvointi pitää ottaa huomioon. Koira tekee töitä lampailla vaistojensa pakottamana sillä tavalla kun sen yksilölliset ominaisuudet käskevät sitä toimimaan. Jos koiraa pitää harjoitellessa kovasti paineistaa, säikytellä jopa satuttaa ("vietissä" koira ei ilmennä että kepillä kolautus sattui), pitää miettiä onko paimennus ihan pakollinen harrastus koiralle.

Paimennus sopii lajina parhaiten ohjaajalle, joka on kiinnostunut myös lampaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Se on mielipide

 Viime viikolla julkaistu mielipidekirjoitus sai jakoja facebookissa. Siinä mieshenkilö kertoi mielipiteensä nykypäivän koiranpidosta. Ku...